Atelier de prelucrare a bronzului din secolul al XV-lea, descoperit în Cetatea din Târgu Mureș

Atelier de prelucrare a bronzului din secolul al XV-lea, descoperit în Cetatea din Târgu Mureș
Publicat: 27/03/2013, 23:17
Actualizat: 28/09/2018, 14:25

Un atelier de prelucrare a bronzului care funcționa în secolul al XV-lea a fost descoperit în Cetatea din Târgu Mureș, lângă mănăstirea franciscană, a anunțat, miercuri, directorul Muzeului Județean Mureș, Soos Zoltan, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Directorul Muzeului Județean Mureș, Soos Zoltan, a declarat, miercuri, presei, că au existat numeroase indicii că în zona Cetății din Târgu Mureș se prelucra bronzul, iar săpăturile arheologice începute în urmă cu câteva luni, în cadrul lucrărilor de reabilitare și modernizare a acesteia, au relevat că, într-adevăr, acolo a funcționat un atelier de prelucrare a bronzului, datând din secolul al XV-lea.

„În toată zona mănăstirii am descoperit, în ultimii opt – zece ani, foarte multe fragmente din piese de bronz, din care multe rebuturi, inclusiv turtă de bronz sau rezultatul din topirea bronzului, care erau aruncate. Toate acestea indicau că în zona Cetății se prelucra bronzul. Nu știam exact epoca sau legătura cu mănăstirea, însă piesele descoperite în context mănăstiresc ne indicau că deja în cadrul mănăstirii putea să fie un atelier. Am avut șansa să descoperim acest atelier. Era o clădire cu fundație din piatră, din secolul al XV-lea, iar cuptorul de topit bronz este chiar în spatele clădirii”, a afirmat el.

Soos a arătat că lângă fosta mănăstire franciscană s-a descoperit anul trecut fundația unei case, iar ulterior s-a stabilit că era vorba despre un imobil construit în două etape, începând din secolul al XV-lea, care adăpostea atelierul.

Potrivit directorului Muzeului Județean Mureș, aceasta este prima structură din perioada medievală unde s-au găsit atât construcția în sine, cât și cuptoarele, tiparele în care era turnat bronzul și deșeuri de bronz.

„Avem din epoca romană mai multe (descoperiri – n.r.), dar din perioada medievală este prima structură unde am găsit atât construcția în sine, cât și cuptoarele care se leagă, tipare în care era turnat bronzul și deșeurile care indică faptul că era un atelier în zonă. Din acest punct de vedere este, deocamdată, o descoperire unicat pe secolul al XV-lea. Având în vedere că este o industrie specială a prelucrării bronzului, nu era în multe orașe, ci doar în cele mari. (…) Aici trebuiau să cunoască compoziția bronzului – cât cositor, cât zinc, deci trebuiau să aibă cunoștințe tehnologice mai dezvoltate”, a explicat Soos.

Potrivit sursei citate, în perioada medievală, în Transilvania existau ateliere mari de prelucrare a bronzului la Brașov și Sibiu, unde se făceau clopote sau cristelnițe, iar faptul că și la Târgu Mureș funcționa un astfel de atelier indică importanța orașului.

El a menționat că atelierul a funcționat și după reforma religioasă.

„Este o transmitere a tehnologiei, efectiv mănăstirea aduce tehnologia aici prin invitarea unor călugări care se pricep și contribuie la veniturile mănăstirii în mod foarte serios. Când orașul devine protestant, tehnologia rămâne, chiar și imobilul, dar importul de tehnologie în Evul Mediu s-a făcut prin centre mănăstirești. Și aici era legătorie de carte, atelier de copiat carte – Scriptorium și toate astea aveau nevoie de elemente de bronz. Cele mai sofisticate sunt din import, dar piesele simple sunt confecționate local”, a spus Soos.

Săpăturile arheologice din Cetatea din Târgu Mureș au scos la iveală, anul trecut, o fabrică de cărămidă din secolul al XVII-lea, în care erau arse lunar mii de cărămizi și care a furnizat materia primă pentru castelul din Iernut, în perioada principelui Gheorghe Rakoczi I, în România nefiind identificate până în prezent alte monumente industriale din acea perioadă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași!...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
A murit marele MAESTRU al filmului. Tristețe mare în România: Jocul s-a terminat
Dovezile irefutabile ale inocenței generalului Florian Coldea ies la suprafață
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice din Transilvania va fi restaurată
×